Robinsonův Ostrov - týden první

20. 01. 2017 12:02:00
"Je mi úplně jedno, kdo mě tahá do lesa (aby mi nabídl spojenectví), ANO je vaše odpověď." - Jeff Varner, Survivor Second Chances
Přistání

Ani jsme se nerozkoukali, a Callao (červený kmen) po víc než mizerném výkonu, kde nezískali skoro žádné prostředky pro přežití "vyhodil" Báru. Aspoň si myslel, že vyhodil, ale ona zatím dostala náskok a odvoz do tábora jako první.

Ve finále se to ovšem ukázalo jako skvělá volba, protože Bára se rozhodla mapu jednoduše zapřít, a spolehnout se na to, že zbytek jejího týmu jsou uplní idioti. Asi není třeba říkat, jak tenhle plán mohl dopadnout.

To tým modrých, Tabon, volil pragmatičtěji, a pokusil se zbavit Ivety, starší dámy při těle, takže jasný pokus udělat tým atletičtějším.

Iveta ovšem nevypadala tolik pobaveně, a dorazila do tábora s myšlenkou na pomstu.

To je samozřejmě přímo šílený plán na papíře, dokud Iveta v záblesku geniality mapu nerozřízla, aby narozdíl od Báry a její průhledné lži měla svému týmu co nabídnout. Problém ovšem je, že se postupně prozradí Tereze, Markovi a Bazimu, a dozví se to i Petra, která na to přišla sama a Ivetou se nechala uchlácholit. Myslím, že každý si udělá názor na to, jak moc Ivetu dokáže případně ve hře udržet něco, co polovině zbývajících lidí v jejím týmu prozradila, kdyby na lámání chleba skutečně došlo.

Callao

Bára okamžitě po příjezdu svého kmene svou lež prozrazuje Kačce, a to tak opatrně, že je ihned nachytá Jakub, a vypadá to, že nám vzniká první aliance Bára-Katka-Jakub, nouzová aliance z povinnosti. Jejich tajná mapa ale tajná zůstává jen jeden den, než se ji rozhodnou vyvěsit v džungli a je následně Davidem objevena. Skvělý způsob jak si kvůli ničemu udělat na zádech terč, když se v zápětí ukáže, že David tuhle skupinku a hlavně Barču podezírá, zatímco Martin později otevřeně říká každému, kdo chce poslouchat, že naši nesvatou trojici slyšel rozumovat o tom, kam mapu vyvěsit. Ale o tom později.

To Radovan má po příjezdu na ostrov jiné plány, rozhodl se totiž stát vůdcem.
Není to sice chyba nevyhnutelně, pokud ovšem nechcete toto vůdcovství vyjadřovat tím, že budete používat ke všem ostatním nadřezeně blahosklonný tón. Víte který. Ten, který obyčejně muž používá, když po něm manželka chce něco technického, aby zakryl fakt, že vůbec netuší, jak něco takového udělat.
Opravdu špatný nápad je to ve chvíli, kdy máte ve kmeni Martina, který přímo čeká na to, aby mohl našemu vůdci přišít všechny týmové neúspěchy.

Tabon

V modrém týmu se vůdcovství přirozeně ujal Bazi, který narozdíl od Radovana vypadá, že přinejmenším má zkušenosti a ví dost přesně, co dělá. Jeho strategie taky nevypadá na papíře špatně, když jako lidský štít paradoxně používá pána, který si říká Bidlo, jehož Bazi demokraticky a jednohlasně vůdcem prohlásil.

Bidlo tím byl tak zaskočený, že na tuhle nestydatou šarádu dokonce oficiálně přistoupil. Zajímalo by mě, jestli se tomu Bazi potají směje. Evidentně tak budeme moci v praxi zjistit, jestli pravidlo "čím víc něco opakujeme, tím víc je to pravda" v praxi. Nutno dodat, že diktátorsky prohlásit někoho jiného za vůdce a ve stejné větě sám začít udílet rozkazy Bazimu v jeho šarádě pravděpodobně moc nepomohlo, ikdyž on se zdá, že si myslí opak.

Katie zatím dostává záchvat melancholie a ublíženosti, protože se od ní předpokládá, že bude pracovat tak, jako všichni ostatní. Okamžitě jí spěchá dělat vrbu Marek, ale nesnaží se jí popostrčit k tomu, aby začala sama něco něco se svým přístupem dělat, a místo toho ji chlácholí sladkými řečičkami.Může to být taktika, nebo nevědomý přirozený talent a náhoda (a já osobně se u Marka přikláním jak k talentu tak k taktice), ale tímhle jediným momentem Marek zajišťuje, že Katie nejenže k němu odteď bude chovat důvěru, čímž by mohl kontrolovat její hlas, a ve stejném momentě zajišťuje i to, že si Katie s radostí ponechává na zádech terč, který si tam svým chováním sama pověsila. Bravo. Rychleji než by Láďa Hruška uvařil guláš v troubě tak Marek získal oddaného spojence nebo ovci na porážku v nádherné ukázce jeho sociální hry. A to ani nemusí přidat bujón. Nováčci, dělejte si poznámky. Takhle hraje student téhle hry.

Odměna

Soutěž o odměnu nepřinesla nic moc důležitého, kromě ohně do modrého kmene a ukázky toho, že Radovan nejspíš nemá doma moc hlavolamů... a nejspíš ani nemá přílišnou představivost... a nedokáže dost rychle kombinovat. Trochu problém u vůdce kmene. Další důvod dospět k názoru, že ani Bára nebude zrovna nejostřejší nožík v šuflíku, vzhledem k tomu, že Radovana vybrala jako nejchytřejšího z kmene.

Tabon

Zpátky v modrém týmu, kde se hledá jídlo, nám vzniká první konflikt. Petra, která si evidentně ráda hraje a ještě radši se poslouchá, vytáčí Zdeňka a Bidla k nepříčetnosti. To ovšem není chyba pouze její, protože hlavně Zdeněk se rozhodl jí to dávat dosti najevo. Trochu brzy na ztráty sebekontroly, když ještě není ani po první soutěži o imunitu.

To Katie má další problém, je frustrovaná z toho, že všichni něco dělají, a na ni pak práce nezbývá. Bidlo se Zdeňkem si ji ovšem představují jako ideální alianci, kvůli jejímu snadno ovladatelnému hlasu, a jejím... řekněme jiným přednostem. Katie má dokonce i slovo od Marka. Je tedy ve velké alianci 4. Aspoň ve své hlavě. Problém jaksi je, že potřebuje alianci 5ti lidí, aby mohla být v klidu, ale tahle skutečnost Katie zdá se nepřekáží.Bidlo, který nám sdělil, že jeho koníčkem je psychologie měl také svou slabší chvilku, když na Baziho žertem míněnou poznámku, že by tu chtěl všechny mít i za 14 dní, bezmyšlenkovitě odpověděl "Aby jsi tu s námi hlavně byl ty". Mohlo by se to zdát jako vtipkování, ale nepochybuju, že se v Baziho hlavě rozsvítil červený majáček.

Callao
To v červeném týmu je o poznání veseleji. Radovan nám představuje svůj neprůstřelný plán, jak hrát na obě strany. Zakládá se na jeho předchozí konverzaci s nábožensky zapálenou Luckou a vytvoření jejich tajné aliance. Ve výsledku tahle rozmluva ale vypadala, jako když Rudla s Koumákem vymýšlejí plán na ovládnutí světa...a hádejte co, Radovan je v tomhle případě Rudla. Plán třeba mně jaksi neprůstřelný nepřijde, protože Radovanovo "hraní na obě strany" v obou případech zahrnuje to, že Lucka bude držet Radovanův osud v obou případech ve svých rukou. A božích rukou. Tedy rukou otce, rukou syna, i rukou ducha svatého. Už aby byla neděle, protože Radovan se svým plánem by se měli opravdu pomodlit. Jinak pokud Radovan nemyslí tím, že je holek přesila, že je Martin holka, nabízím odměnu za vysvětlení jeho počtů.

Terka na druhou stranu ovládá sebereflexi dokonale, ale korektní analýzou přichází k závěru, že její pozice v týmu je dost bídná. Možná řeknete, že je paranoidní, ale jak známo, není to už paranoia, když po vás opravdu jdou.

Kudos jejím nervům, kdy při tomhle zjištění nezpanikaří, ale místo toho je dál aktivní v týmu a přátelská, otevřená ohledně svého osobního života. Místo toho, aby nějakými šílenými akcemi ohrozila svou hru, jednoduše počkala, až příležitost přijde za ní. A ona přišla. Kačka a Bára a později i Míla za ní přicházejí s nabídkou aliance a rovnou i s terčem, kterým má být zbrkle hrající Jakub. I když by to mohla být past, bylo by dost nebezpečné Jakuba u Terky shodit ze schodů i v případě, že není jisté, že červený kmen půjde na kmenovou radu. Pravděpodobnost, že by Terce chtěli všichni lhát zbytečně brzy je malá, a Terka si to dobře uvědomuje. Její klid, dedukce a schopnost odhadnout vlastní pozici ve kmeni z ní dělá úžasného potenciálního spojence pro každého chytrého a agresivního hráče, a ve výsledku i černého koně celé soutěže, pokud dokáže přečkat prvních několik kmenových rad ve kmeni, který se k ní ale vůbec nehodí.David a Lucka jsou prozatím dost pasivní, a do spojenectví se zrovna nehrnou.To Martin se rozhodl červeným týmem zatřást pořádně, a kde může tam vytahuje na světlo jedno špinavé tajemství za druhým, padni komu padni, speciálně pokud se ten někdo jmenuje Radovan nebo Jakub. V soutěži o imunitu červený kmen konečně zvládl dostat první skalp modrých, hlavně díky Davidovi a praku, ale nikdo z obou týmů nepodal tak špatný výkon, aby to stálo za zmínku.

Před kmenovou radou

Zatímco vítězný tým Callao se pokouší rozdělat oheň a cpe se čtyřmi a více fazolemi, v modrém týmu se Ivetě hroutí její plán s tajemstvím pod rukama.

Její poslední záchranná brzdu jak odvést pozornost od jídla na oheň u konkurenčního týmu v zárodku utíná Zdeněk, který se podivuje spíš nad faktem, že červení mají rýži a když potom pořádkumilovná Petra objevuje jednu z jejích skrýší, přechází kompletně do módu kontroly škod a úspěšně přemlouvá Petru, aby si svůj objev chvíli nechala pro sebe.Marek mezitím celou šarádu prohlédl, a dokonce uvažuje už i nad tím, že by ve hře mohla být skrytá imunita a Iveta by od ní mohla mít nápovědu, pokud už dokonce nemá samu imunitu.Není tedy proto pro něj žádným překvapením, když se Iveta hluboko v lese přiznává a navrhuje alianci Iveta-Tereza-Marek-Bazi. Marek okamžitě sonduje, zda k tomu jídlu nebylo i právě to něco extra, ale odpovědi, kterou by chtěl slyšet, se mu nedostává. Že Iveta ví o jídle není nic nového ani pro Baziho, kterému byly nápadné některé její průpovídky.Zdá se ale, že Ivetin plán jak utéct hrobníkovi z lopaty funguje, když se její přiznání setkává se stejným poklidem, jako u Petry.

Bidlo mezitím dokazuje, že hru moc nesleduje, když svou nejistou těsnou většinu považuje za skvělý prostředek, jak se dostat až do sloučení kmenů. I Katie se domnívá, že jsou všichni muži s ní, i když třeba v případě Baziho tomu nenasvědčuje absolutně nic. Možná tak ujištění od Bidla, který se možná díky Baziho plánu o vůdcovství opravdu považuje za toho, kdo rozhoduje, kterým směrem se hra bude ubírat. Každopádně plán aliance Katie a její hoši je zbavit se Petry, zatímco plán žen mínus Katie je vyhodit právě Katie.Tak jako tak, po přímočaré kmenové radě bez jakéhokoliv dramatu je vyřazena Katie 6ti hlasy a hru opouští se zjištěním, že jejích hochů rozhodně není tolik, kolik by si přála.

Pátkova cena

Úplně první Pátkovu cenu pro nejlepšího hráče epizody (nejen podle toho, že tenhle blog vychází v pátek) získává velmi těsně...Marek.

Jako jeden ze dvou lidí byl členem obou aliancí, dobře studuje svoje spoluhráče a korektně odhadl, že je mnohem snazší zkusit opravit pouto se Zdeňkem a Bidlem než zkusit naštvat 3 ženy s přístupem k jídlu. Svým způsobem tak svým rozhodnutím částečně vychází vstříc oběma znepřáteleným stranám, kdy vyhovuje ženám a zbavuje modrý tým Katie, ale krom toho vyrovnává počet mužů a žen v kmeni a zároveň Bidlovi i Zdeňkovi ubírá jednoho potencionálního spojence, který by v jejich žebříčku lidí mohl být výše než on sám. Je důležité podotknout, že tenhle tah je také bezpečnější pro to, aby zůstal na správné straně hlasování, protože záchrana Katie by vyžadovala spoléhat se na Baziho loajalitu k Bidlovi, existuje-li nějaká, zatímco přidat se k ženám je sázka na jistotu, která zaručuje přesný výsledek, a možná i 6tičlennou alianci spolu se ženami a Bazim.
Stejné by se dalo říci i o Bazim obráceně, ovšem Markova schopnost se dostat ke Katie a vzápětí ji nemilosrdně odkopnout a jeho umění mít přehled o všem důležitém ve kmeni bez toho, aniž by se dostal komukoliv do povědomí jako hrozba z něj dělá vítěze pro tento týden.
Autor: Miroslav Kříž | pátek 20.1.2017 12:02 | karma článku: 11.35 | přečteno: 884x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.41 | Přečteno: 579 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2163

Kouč.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...